Selecteer een pagina

Wat maakt toch dat wij bezig zijn met ‘uren maken’. Die gedachte schoot vanochtend opeens door mijn hoofd op de terugweg van jongste naar school brengen.

Een gesprek een tijdje terug was de aanleiding. ‘Druk, druk, druk…nee, dan kan ik niet, ik moet nog eerst nog  wat uren voor de baas maken’ …. En vervolgens de realisatie dat ik dat best vaak hoor. Je schuldig voelen als je (onder werktijd) een lekkere wandeling maakt om je hoofd ‘leeg’ te maken.
Bizar eigenlijk, he? Niet: ik wil graag een mooi resultaat leveren, mijn toegevoegde waarde volop en voluit brengen…Nee, ‘uren maken’. Herken je dat?

Ik wel hoor! Het heeft mij best wat tijd gekost om af te kicken van het idee dat ik uren moet maken. Ook sinds ik zelfstandig ondernemer ben.  Dat het dan knaagde als ik om vier uur ’s middags met hond door het bos banjerde, nou ja!….En de vraag of dat fenomeen ‘uren maken’ de beste resultaten oplevert. Meer en meer realiseer ik me dat het tegendeel waar is.

Van stress-kip naar zongerijpt zomerkoninkje

Gras gaat niet harder groeien als je eraan trekt! Wat een heerlijke wijsheid. De lekkerste vrucht pluk je toch pas als ze écht rijp is! Zoals het beste idee of product eerst rijpt en groeit. En dan klaar is om uit te dragen. Zoals een kok eerst experimenteert, ontdekt en proeft, voordat hij een nieuw gerecht aan zijn klanten voorschotelt. Jij herkent het misschien ook wel: dat je je beste ‘stuk’ schrijft als je hoofd genoeg tijd heeft gehad om de juiste puzzelstukjes op de juiste plek te laten vallen.

Het grootste compliment dat ik ooit kreeg als zelfstandig ondernemer (hoewel ik het toen niet meteen als compliment ervoer…wat conditionering al niet kan doen 😉 : ‘Ze neemt haar tijd en komt dan met een advies en een oplossing die perfect passen bij onze situatie’… Maakte me vooral druk of ik niet te lang de tijd genomen had. Tja…het effect van zoveel jaren bedrijfsleven.

Uren maak ik nog steeds. In het bos, aan mijn werktafel, schrijvend, in musea, in ontmoeten, voer regelmatig gesprekken, creëer, speel & experimenteer, breng uren alleen door… En juist díe combinatie van uren brengt mij oplossingen, ideeën en ‘voer’. Voor mijn klanten, voor mijn onderneming, eigenlijk voor alles wat ik doe. Spelen, ontdekken, ontwikkelen, groeien en realiseren. En dat maakt dat ik het beste uit mezelf geef. En kan blijven geven. Zomerkoninkje untill the day I die…Dat is het plan!

En als jij nu bij jezelf denkt: Ik wil dat wel, zo’n veld vol zomerkoninkjes in plaats van een hok vol stresskippen? Simpel. Begin met het aanleggen van het veld. Zaadjes, aarde, water, zon, aandacht en vertrouwen dat de natuur zijn werk doet. Dan komt t vast goed!

Pin It on Pinterest

Share This
X